Category Archives: Film

Film Musik

Veckans filmtips v.908

slumdog-millionaire

I går var Erik, Helena, Emma och Oskar här. Vi tittade på melodifestivalen och jag kan konstatera Christer Björkman borde pyssla med nåt annat ett tag. Bästa låten kom sist (Maja), men det kanske beror på att såna som jag, som gillar den låten, inte orkar bry sig om att rösta.

Sen däremot, såg vi något riktigt bra. Vi kollade på Slumdog Millionaire. Filmen handlar om en grabb från Bombay, som är med i Vem vill bli miljonär. Man får dels följa showen, men också klipp från hans tuffa barndom. Han blir ankladad för att fuska, för en sån som han borde inte kunna svaren på frågorna. Stark film som rekommenderas.

Film

Filmtips v.820

Igår kollade jag och Hasse på denna film. En snygg film om en kille som går sin egen väg kan man säga. Han stöter på flera sköna typer. Den är rätt tragisk, men samtidigt väldigt tänkvärd. På slutet när han sitter i sin buss konstaterar han “Happiness only real when shared”

Film Musik Nöje Sporrrt

Våren är vår

Skönt att avsluta en aktivitetsfylld helg med en liten sväng på den fina Strandpromenaden. Helgen har annars bjudit på klättring, utekväll, mastpåsättning, meckande inför Karlstad, bio, utekväll igen, skönsång i Lund, lunch på Gloria, MTB-tur, kaffe, en tjeck på Hamnkrogen och nu sitter jag i soffan och softar. Najs. 

Film

Filmtips v.811

darjeeling.jpg
Wes Andersons senaste film. Den handlar om tre bröder som gör en “andlig” resa. De åker tåg (Darjeeling Limited) genom Indien och släpar runt på sina Louis Vuitton-väskor. En mycket snygg film med skön musik.

Film

Filmtips v.807

debaters.jpg
The Great Debaters är en verklighetsbaserad film och handlar om ett debatt-lag som helt enkelt tävlar i att debattera. Denzel Washington är professor och leder och tränar eleverna. Den utspelar sig i amerikanska södern på 30-talet. Mkt bra. Forest Whitaker är också med.

Film

Filmtips v.804

atonement.jpg
Har i kväll sett Atonement, eller Försoning som den heter på svenska. En bra dramafilm, som hoppar snyggt i tiden. Jag tycker James McAvoy är bra, som för övrigt också är med i Becoming Jane och Last King of Scotland (två väldigt bra filmer). Jag ska inte berätta vad den handlar om, utan ni får helt enkelt se den själva…

Film

Filmtips v.749

bafana.jpg
Farväl Bafana kan jag rekommendera. Den handlar om Nelson Mandela, eller snarare om hans fångvaktare som spelas av Joseph Fiennes. Hans människosyn ändras under åren med Mandela (som tur är).

Film

Filmtips v.716 (#2)

Paris, je t’aime

paris-je-taime.jpg

Lite svårt att beskriva denna film. Det är i alla fall 18 olika berättelser skildrade av lika många regissörer, som utspelas på 18 olika platser i Paris. Bland regissörerna kan nämnas Bröderna Coen, Gus Van Sant, Wes Craven och Gerard Depardieu. En hel del skådespelare passerar också, kända och mindre kända. Jag vet inte riktigt varför jag gillar den, men man får sin dos av parismiljöer, fransk dragspelsmusik och givetvis en riktig mimare.

Jag tror jag är inne i en liten fransk period. Det har varit mycket fransk musik på sistone och franska filmer är bra. Jag såg att det har kommit en DVD-box med Louis de Funès. Undrar om de är lika bra fortfarande. Troligen inte.

Nu när de (tack vare internet) börjar kunna lite engelska i detta land, kanske det är dags att åka dit igen.

Film

Filmtips v.716

De grønne slagtere

slaktarna.jpg

Denna danska kingafilm har jag åter hemma. Eriks kopia funkar bara på en enda DVD-spelare i världen. Därför lånade jag hem den igen.

Den handlar om Svend (svett) och Bjarne som öppnar ett slakteri, när de tröttnat på deras chef. De har lite problem i början med kundtillströmningen, men deras “Kylleryller” blir en stor succé. Då får de får lite tufft att få tag på nytt kött, för det är faktiskt inte kyckling i dessa specialiteter. Det är en väldigt makaber historia, men bra och rolig.

Filmen går med jämna mellanrum på en minibio på Råå. Boka biljetter!

Film

Filmtips v.714

The Last King of Scotland

lkos.jpg

Många av de bättre filmerna senaste tiden handlar om Afrika, såsom Hotel Rwanda, Blood Diamond, The Interpreter, The Constant Gardener och givetvis The Last King of Scotland, som handlar om Idi Amin, sett genom doktor Nicholas Garrigans ögon. Den är bra och jag fattar varför Forest Whitaker fick en Oscar

Nästa film får bli Shooting Dogs.